Отслабване: Защо се образува на целулит?

ДИЕТИ и ФИТНЕС Отслабване: Защо се образува на целулит?

Съществуват пет причини за образуване на целулит:

  1. Натрупване на токсини
  2. Уголемени мастни клетки
  3. Слаба циркулация
  4. Фиброза на съединителната тъкан
  5. Задържане на вода

Разпространява се твърдението, че целулитът е лимфно заболяване или анормално хормонално състояние. Но все още не съществуват категорични научни доказателства за това.

Ограниченията за движение на течности и отводняване могат да допринесат за появата на целулит.

Мазнината се „складира“, за да се използва като евентуален хранителен депозит по време на бременност или в „тежки времена“. Тялото се запасява за неблагоприятни обстоятелства. Често, за да реагира така, че да започне да трупа запаси, тялото е получило сигнал, че трябва да го прави. Този сигнал в повечето случаи е от гладуване и  диети.

Всеки месец тялото на жената се подготвя за евентуална бременност и съответно всеки месец се създава нов ендометриум. През живота на една жена тя може да има евентуално около 400 менструални цикъла. Определени ензими всеки месец са отговорни за създаването и отстраняването на въпросния ендометриум. Но освен това, тези ензими, в голяма степен имат вина за оформянето на целулита. Матката има мускулна структура и е опасана от кръвоносна и пролиферативна тъкан наречена ендометриум.

Всеки месец под хормоналното влияние на фоликуло- стимулиращите хормони в яйчниците се произвеждат яйцеклетки. Същите тези хормони повлияват ендометриума да стартира нов растежен цикъл. Целият този процес изначално стартира в хипоталамуса. Там специфични стимулиращи хормони активират хипофизата да произведе фоликуло- стимулиращи и лутенизиращи хормони, които са необходими за подготовката на ендометриума чрез насърчаване на яйчниците да секретират женските полови хормони- естроген и прогестерон.

В края на тази фаза ендометриумът се отстранява при липса на бременност и от тук започва връзката със състоянието, наречено целулит. Когато една жена не забременее, пада ниско нивото на половите хормони.

До тук казаното показва, че всеки менструален цикъл добавя стойност във формирането на целулита, което усложнява третирането му.

Още теми...