Защо така сериозно?

КУЛТУРА Защо така сериозно?

Самостоятелна изложба на Хубен Черкелов

Музей на хумора и сатирата, Габрово

21 ноември 2020 – 31 март 2021
Откриване: 18:30, петък, 20 ноември

Защо така сериозно? е самостоятелна изложба на живеещия в Ню Йорк български художник Хубен Черкелов в Музея на хумора в Габрово, България. Известен със своята живопис с изображения от пари, наред с новите работи, създадени за изложбата, художникът представя и скулптури, изработени в периода 2002 – 2019. Изложбата се открива на 20 ноември, петък, и ще продължи до 31 март 2021.
Докато много музеи по света са отново затворени или се борят с анти-Ковид мерките и ограниченото посещение, със своите просторни изложбени зали Музеят на хумора и сатирата е безопасен за посещение и дори стана още по-популярен във време, когато хуморът се оказа стратегия за оцеляване. Не случайно мотото на Музея, изковано през 1972, е „Светът е оцелял, защото се е смял”.

Заглавието на изложбата е взаимствано от реплика в сцена от филма за Батман
Черният рицар, в която Жокерът се връща към свой детски спомен. “Защо така сериозно?” го пита баща му по време на семеен скандал, докато приплъзва нож по ъгълчетата на детската му уста, оставяйки една вечна усмивка-белег. Жокерът е пленен от парите, към които, обаче не може да се отнася сериозно. По време на карнавален парад по улиците на Готъм той хвърля към тълпата купища фалшиви еднодоларови банкноти със своя лик върху тях. Друг път изгаря колосално количество пари, откраднати от банка – символичен акт за намаляване богатството на собственика, без пряко обогатяване на конкретна страна.

Подобно на Жокера, Хубен Черкелов е също запленен от парите. Присвоява изображения от банкноти и монети, превръщайки ги в трайна тема на творчеството си от 2003 година насам. Обществото и властта винаги са били обект в изкуството му, но след преместването му в Ню Йорк този фокус се стеснява още повече, кристализирайки в най-същественото. Като финансова столица на САЩ, там вече нищо не се произвежда. Ето защо, за разлика от поп артистите от 60-те години, които се занимават със стоки, Черкелов работи с това, което го заобикаля: финанси. В известен смисъл това е типична реакция на художника към заобикалящата го среда. Освен това, парите върху платната му се ценят изключително високо: колекционерите се радват на изображенията от банкноти и се забавляват от една характерна особеност, която в еднаква степен управлява финансовия и художествения пазар – и двете се основават на доверие.

С избора си на тема Черкелов затваря пълен кръг: банкнотите и монетите често представят авторски произведения като портрети, картини, паметници и архитектура. Последните се озовават върху живописните му платна и творби върху хартия, баналната им номинална стойност е отнета, а те заживяват отново като произведения на изкуството. В крайна сметка, не много хора могат да кажат по памет кои са личностите, изобразени дори върху най-популярните банкноти. Уви, тези мъже и жени (предимно мъже), ознаменувани върху банкнотите и монетите, не се оказват непременно обезсмъртени, както държавата предвижда.

Ранните творби на Черкелов, изобразяващи пари, са създадени с маслени бои и плътно импасто. Една такава е част от изложбата; тя изобразява орел от стара десетдоларова банкнота, която обърната с главата надолу се преобразява в магарешка глава; посетителят на изложбата може да я завърти и да открие и двата образа. Живите цветове на творбата създават безброй нюанси, потоци от цвят и внезапни контрасти, когато човек се движи, приближава или отстъпва назад. Ярките цветове пробиват през млечнобелите и мекожълтите тонове, през синьото и розовото.

По-късно художникът започва да използва трансфер на фолио и акрил. Ослепителни, живи и изпълнени с енергия, тези платна се различават доста от работите му с маслени бои, но онова, което не се променя, е визуалният драматизъм, богатството на цветовете, подсилени от пулсиращи проблясъци и оживени от холографски ефекти. Без значение от колко ъгли зрителят се опитва да гледа, никога няма да е сигурен, че е видял всичко: буквално и не, няма една единствена гледна точка, от която да се гледат творбите на Черкелов.

Изложбата включва четири серии творби, използващи за основа парите: едната е посветена на Бенджамин Франклин, който освен политик е и хуморист (съставил е „Речникът на пияницата“); друга серия е посветена на Сервантес и героя му Дон Кихот (разпознаван като символ на Музея на хумора, благодарение на скулптурата от скрап пред сградата му, дело на Георги Чапкънов); две творби, посветени на Марк Твен и литературното му творчество; и маската на Дарт Вейдър (злодеят от Междузвездни войни, който изненадващо се появява върху новозеландски монети).

Интригуваща е ролята, която парите играят в живота на Черкеловите герои от банкнотите. Например, малко известно е, че преди да публикува „Дон Кихот“, Сервантес не успява да се издържа от литературното си творчество и работи като бирник, пътувайки от град на град да събира данъци, дължими на испанската корона. Марк Твен, възхваляван като най-великия хуморист на Америка, натрупва богатство от своите трудове и лекции, но има навика да инвестира в неуспешни начинания и стига до фалит. В края на краищата, както изложбата загатва, парите са сложно нещо.

Към изложбата е издаден каталог с текстове на Димитър Камбуров, Деян Кюранов, Нада Нешева и Георги Тенев. Изданието става възможно благодарение на щедрата подкрепа на Чериът моторс АД.

На 21 ноември, събота, от 11:00 часа в Музея на хумора и сатирата ще бъде прожектиран филмът „Хубен рисува пари” (реж. Георги Тенев, 2011).

Хубен Черкелов, 100 долара Бенджамин Франклин, 2020; фотография: Кирил Станоев

 Хубен Черкелов е роден през 1970. Живее и работи в Ню Йорк. Повтаряща се тема в ранните му фотографии, филми и инсталации е посткомунистическото общество. В по-новите си работи Черкелов рисува изображения от национални валути. Негови творби са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, музея Броган, Флорида, 54-тото биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот.

 

Хубен Черкелов в разговор с Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Кметът на Охрид осъди оскверняването на паметника на българските туристи

Паметникът на брега на Охридското езеро бе възстановен напълно тази сутрин, предаде БГНЕС. 28 ноември 2020 г.

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника на българските туристи, загинали при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, съобщи телевизия ТВ24, цитирана от БТА.

„От мое име и от името на община Охрид публично осъждам безсъвестните граждани, които повредиха паметника, поставен тази година по повод 11 години от потъването на „Илинден“, при което загинаха 15 български туристи“, се казва в съобщение на кмета, разпространено в социалните мрежи.

Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

Снощи и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

„Компетентните служби са информирани и в най-близко време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени хора, за да можем достойно да запазим паметта за тази трагедия“, заяви министерството.

В съобщението се добавя, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, „а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България“.

Корабът „Илинден“ потъна на 200 метра от брега на 5 септември 2009 г. На борда му имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира „Свети Наум“.

Коментар на Петър Волгин: Ще помогне ли държавата на засегнатите от мерките срещу Ковида

Няма държава, в която постоянно да расте броят на заразените и починалите и която да не вземе мерки за ограничаването на заразата. Основният проблем при  влезлите в сила от тази нощ мерки не е, че бяха въведени, а че бяха въведени със закъснение. А е известно, че когато се забавиш с някакво решение, ефектът от него става доста съмнителен. Настоящите мерки трябваше да бъдат въведени по-рано, още когато бройката на заразените почна да се увеличава лавинообразно. Ако това беше станало, най-вероятно нямаше да се стигне до сегашния огромен натиск върху болниците, както и до ситуации, при които болни умират на стълбите.

И най-логичният въпрос в случая е - защо властите толкова се забавиха с въвеждането на сериозни мерки. Докато ние се туткахме и по цели дни се занимавахме с „ужасно важния“ въпрос от колко до колко часа да са „зелените коридори“, много други европейски държави си свършиха работата. Още преди седмици въведоха ограниченията. И кривата на заболелите тръгна надолу. Затова и Франция може сега да си позволи да разхлаби мерките. А ние едва вчера почнахме с въвеждането им. 

Със сигурност една от основните причини българското правителство да се забави е, че усеща колко е ниско доверието в него. Повечето хора не вярват на управляващите. За всичко. Включително и за сериозността на епидемичната обстановка. Затова и управляващите се спотайваха, не искаха да вземат сериозни мерки. Явно се страхуваха да не се стигне отново до масово недоволство. Надяваха се, че ще се размине. Че Ковидът ще се поразходи малко нагоре-надолу, ще му омръзне и сам ще си тръгне. Обаче не стана така.

Да управляваш, не значи просто да правиш това, което знаеш, че ще се хареса на най-много хора. Отговорното управление включва и вземането на непопулярни решения. Именно в подобна ситуация си личат истинските лидери. Те не се страхуват да тръгнат и срещу общественото мнение, когато са убедени в правотата си. Да, много хора в България не искат изобщо да бъдат налагани каквито и да било мерки в борбата срещу Ковида. Но в крайна сметка затова имаме правителство, за да взема решения на базата на експертните мнения, а не на субективните предпочитания на някаква група хора. Колкото и голяма да е тя.  

Да не забравяме, че правителството тепърва трябва да взема тежки решения. Много хора и бизнеси ще пострадат от мерките срещу разрастването на заразата. И всички те трябва да бъдат подкрепени. Държавата трябва да покаже, че никой не е оставен зад борда. Лично аз силно се дразня, когато почнат разсъждения върху следната дилема – сега какво да спасяваме, хората или икономиката? Това е глупав въпрос. В случая не може да има „или“. В случая може да има само „и“. Тоест, ще спасяваме и хората, и икономиката. Защото тези две неща са неразривно свързани. Няма как едното да съществува без другото. Загубим ли едното, моментално губим и другото.

Всеки, който има нужда от подкрепа, трябва да я получи. Като започнем от наемните работници, които са останали без работа, минем през собствениците на малки бизнеси и стигнем до големите бизнеси. Някой веднага ще каже, че държавата не разполага с толкова голям финансов ресурс. И няма да бъде прав въпросният някой. Защото проблемът не е и никога не е бил в липсата на пари. Проблемът винаги е бил и е в начините за харченето им. Ето ви само един пример. Няма нужда в момента държавата да харчи луди пари за свръхмодерни оръжия, някои от които съществуват само на хартийка. Вместо да наливаме средства в ненаситните транснационални оръжейни концерни, много по-смислено е да пренасочим съответните суми към фондовете за справяне с последиците от епидемията. Така би направило едно истинско социално отговорно правителство. Предстои да разберем дали нашето е такова. 

Разрив сред лейбъристите заради сделката за Брекзит

Киър Стармър

Лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър рискува разрив в партията, защото смята да убеждава неговите депутати да подкрепят сделка за Брекзит, ако такава бъде постигната в последния момент, съобщава вестник „Гардиън“.

Ръководството на Лейбъристката партия смята, че по този начин ще покаже на онези нейни твърди гласоподаватели, които не подкрепиха партията на последните общи избори, че се е поучило от грешките си.

Ето защо Киър Стармър и приближените му започват кампания на убеждаване на депутатите да подкрепят евентуална сделка за Брекзит. Ръководството няма намерение да позволи на депутатите да се въздържат или да гласуват по убеждение. Дори всички лейбъристки депутати да гласуват против или да се въздържат Борис Джонсън има достатъчно мнозинство сделката да бъде одобрена, но Стармър смята, че последиците от Брекзит без сделка са прекалено големи и партията му не може да стои безучастна.

Министър от кабинета в сянка бе цитиран от „Гардиън“ да казва, че „ако искате нещо да се случи в парламента най-добрият начин е като гласувате“. Тъй като обаче не искат пряко да използват думата „подкрепям“ за сделката, което може да разгневи мнозина от противниците на Брекзит, на ръководството предстои да намери вярната формула за своята позиция.

Някои депутати се опасяват, че ако подкрепят сделката лейбъристите ще се лишат от възможността да държат правителството отговорно за икономическите последици от Брекзит.

Ученически конкурс на тема „Здравословен начин на живот“ организират в Смолян

Нов ученически конкурс на тема „Здравословният начин на живот - защита срещу инфекции като Covid-19“ е организиран онлайн от Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Конкурсът предлага възможност за изява чрез творби на тема „Здравето е нашата защита“ в две категории.

В първата участниците могат да се представят с рисунка или фотография, а във втората – с разказ, стихотворение или есе. Целта е по атрактивен начин учениците да насърчат приятелите си в социалната мрежа Фейсбук и извън нея към избор на здравословно поведение с неговите многобройни ползи, например добър имунитет срещу инфекциите като Covid-19.

Идеята на инициативата тази година е не просто да се даде възможност учениците да осмислят собствените си преживявания и да реагират по градивен начин на темата за коронавируса.

Желанието на организаторите е да се повлияят по-дълбоко нагласите на младежите – те да осъзнаят, че здравето не е даденост и е необходимо целенасочено позитивно и здравословно отношение към собственото тяло и психика.

Събирането на предложенията за конкурса продължава до края на годината.

Победителите ще бъдат определени от експертно жури, а борбата за „наградите на публиката“ ще се проведе чрез гласуване след публикуването на произведенията на Фейсбук страницата СМАРТ.АРТ – immunity.RESTART.

Златко Димитров: Да сме по-активни в операциите на ООН по поддържане на мира

Участието на България в Съвета за сигурност на ООН е един от важните моменти, в които държавата ни дава принос като държава член на организацията. През 2002 година България беше председател на Съвета и тогава се навърши година от терористичния акт в САЩ. Атаката беше повод за приемането на най-високо ниво на декларация, България взе активно участие в това“. Равносметката направи пред БНР дипломатът Златко Димитров, който работи в мисията на ООН за стабилизиране на Централноафриканската република, по повод 65 години България - член на ООН. 

По думите му България би могла да бъде по-активна в операциите по поддържане на мира

„В момента в ООН се извършва реформа, която има за цел да увеличи и подобри ефикасността на работата на организацията. Броят на операциите по поддържане на мира може да изглежда по-малък от предходните периоди, това зависи и от превенцията, от предотвратяването на конфликти. Това е целта на реформите - да се увеличи капацитетът за овладяване на конфликтите“. 

В предаването „Събота 150“ Димитров допълни, че шансовете на Николай Младенов за специален координатор на генералния секретар на ООН по Либия са много добри

Интервюто със Златко Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

- реклама -

ОЩЕ

Кметът на Охрид осъди оскверняването на паметника на българските туристи

Паметникът на брега на Охридското езеро бе възстановен напълно тази сутрин, предаде БГНЕС. 28 ноември 2020 г.

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника на българските туристи, загинали при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, съобщи телевизия ТВ24, цитирана от БТА.

„От мое име и от името на община Охрид публично осъждам безсъвестните граждани, които повредиха паметника, поставен тази година по повод 11 години от потъването на „Илинден“, при което загинаха 15 български туристи“, се казва в съобщение на кмета, разпространено в социалните мрежи.

Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

Снощи и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

„Компетентните служби са информирани и в най-близко време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени хора, за да можем достойно да запазим паметта за тази трагедия“, заяви министерството.

В съобщението се добавя, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, „а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България“.

Корабът „Илинден“ потъна на 200 метра от брега на 5 септември 2009 г. На борда му имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира „Свети Наум“.

Коментар на Петър Волгин: Ще помогне ли държавата на засегнатите от мерките срещу Ковида

Няма държава, в която постоянно да расте броят на заразените и починалите и която да не вземе мерки за ограничаването на заразата. Основният проблем при  влезлите в сила от тази нощ мерки не е, че бяха въведени, а че бяха въведени със закъснение. А е известно, че когато се забавиш с някакво решение, ефектът от него става доста съмнителен. Настоящите мерки трябваше да бъдат въведени по-рано, още когато бройката на заразените почна да се увеличава лавинообразно. Ако това беше станало, най-вероятно нямаше да се стигне до сегашния огромен натиск върху болниците, както и до ситуации, при които болни умират на стълбите.

И най-логичният въпрос в случая е - защо властите толкова се забавиха с въвеждането на сериозни мерки. Докато ние се туткахме и по цели дни се занимавахме с „ужасно важния“ въпрос от колко до колко часа да са „зелените коридори“, много други европейски държави си свършиха работата. Още преди седмици въведоха ограниченията. И кривата на заболелите тръгна надолу. Затова и Франция може сега да си позволи да разхлаби мерките. А ние едва вчера почнахме с въвеждането им. 

Със сигурност една от основните причини българското правителство да се забави е, че усеща колко е ниско доверието в него. Повечето хора не вярват на управляващите. За всичко. Включително и за сериозността на епидемичната обстановка. Затова и управляващите се спотайваха, не искаха да вземат сериозни мерки. Явно се страхуваха да не се стигне отново до масово недоволство. Надяваха се, че ще се размине. Че Ковидът ще се поразходи малко нагоре-надолу, ще му омръзне и сам ще си тръгне. Обаче не стана така.

Да управляваш, не значи просто да правиш това, което знаеш, че ще се хареса на най-много хора. Отговорното управление включва и вземането на непопулярни решения. Именно в подобна ситуация си личат истинските лидери. Те не се страхуват да тръгнат и срещу общественото мнение, когато са убедени в правотата си. Да, много хора в България не искат изобщо да бъдат налагани каквито и да било мерки в борбата срещу Ковида. Но в крайна сметка затова имаме правителство, за да взема решения на базата на експертните мнения, а не на субективните предпочитания на някаква група хора. Колкото и голяма да е тя.  

Да не забравяме, че правителството тепърва трябва да взема тежки решения. Много хора и бизнеси ще пострадат от мерките срещу разрастването на заразата. И всички те трябва да бъдат подкрепени. Държавата трябва да покаже, че никой не е оставен зад борда. Лично аз силно се дразня, когато почнат разсъждения върху следната дилема – сега какво да спасяваме, хората или икономиката? Това е глупав въпрос. В случая не може да има „или“. В случая може да има само „и“. Тоест, ще спасяваме и хората, и икономиката. Защото тези две неща са неразривно свързани. Няма как едното да съществува без другото. Загубим ли едното, моментално губим и другото.

Всеки, който има нужда от подкрепа, трябва да я получи. Като започнем от наемните работници, които са останали без работа, минем през собствениците на малки бизнеси и стигнем до големите бизнеси. Някой веднага ще каже, че държавата не разполага с толкова голям финансов ресурс. И няма да бъде прав въпросният някой. Защото проблемът не е и никога не е бил в липсата на пари. Проблемът винаги е бил и е в начините за харченето им. Ето ви само един пример. Няма нужда в момента държавата да харчи луди пари за свръхмодерни оръжия, някои от които съществуват само на хартийка. Вместо да наливаме средства в ненаситните транснационални оръжейни концерни, много по-смислено е да пренасочим съответните суми към фондовете за справяне с последиците от епидемията. Така би направило едно истинско социално отговорно правителство. Предстои да разберем дали нашето е такова. 

Разрив сред лейбъристите заради сделката за Брекзит

Киър Стармър

Лидерът на британските лейбъристи Киър Стармър рискува разрив в партията, защото смята да убеждава неговите депутати да подкрепят сделка за Брекзит, ако такава бъде постигната в последния момент, съобщава вестник „Гардиън“.

Ръководството на Лейбъристката партия смята, че по този начин ще покаже на онези нейни твърди гласоподаватели, които не подкрепиха партията на последните общи избори, че се е поучило от грешките си.

Ето защо Киър Стармър и приближените му започват кампания на убеждаване на депутатите да подкрепят евентуална сделка за Брекзит. Ръководството няма намерение да позволи на депутатите да се въздържат или да гласуват по убеждение. Дори всички лейбъристки депутати да гласуват против или да се въздържат Борис Джонсън има достатъчно мнозинство сделката да бъде одобрена, но Стармър смята, че последиците от Брекзит без сделка са прекалено големи и партията му не може да стои безучастна.

Министър от кабинета в сянка бе цитиран от „Гардиън“ да казва, че „ако искате нещо да се случи в парламента най-добрият начин е като гласувате“. Тъй като обаче не искат пряко да използват думата „подкрепям“ за сделката, което може да разгневи мнозина от противниците на Брекзит, на ръководството предстои да намери вярната формула за своята позиция.

Някои депутати се опасяват, че ако подкрепят сделката лейбъристите ще се лишат от възможността да държат правителството отговорно за икономическите последици от Брекзит.

Ученически конкурс на тема „Здравословен начин на живот“ организират в Смолян

Нов ученически конкурс на тема „Здравословният начин на живот - защита срещу инфекции като Covid-19“ е организиран онлайн от Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Конкурсът предлага възможност за изява чрез творби на тема „Здравето е нашата защита“ в две категории.

В първата участниците могат да се представят с рисунка или фотография, а във втората – с разказ, стихотворение или есе. Целта е по атрактивен начин учениците да насърчат приятелите си в социалната мрежа Фейсбук и извън нея към избор на здравословно поведение с неговите многобройни ползи, например добър имунитет срещу инфекциите като Covid-19.

Идеята на инициативата тази година е не просто да се даде възможност учениците да осмислят собствените си преживявания и да реагират по градивен начин на темата за коронавируса.

Желанието на организаторите е да се повлияят по-дълбоко нагласите на младежите – те да осъзнаят, че здравето не е даденост и е необходимо целенасочено позитивно и здравословно отношение към собственото тяло и психика.

Събирането на предложенията за конкурса продължава до края на годината.

Победителите ще бъдат определени от експертно жури, а борбата за „наградите на публиката“ ще се проведе чрез гласуване след публикуването на произведенията на Фейсбук страницата СМАРТ.АРТ – immunity.RESTART.

Златко Димитров: Да сме по-активни в операциите на ООН по поддържане на мира

Участието на България в Съвета за сигурност на ООН е един от важните моменти, в които държавата ни дава принос като държава член на организацията. През 2002 година България беше председател на Съвета и тогава се навърши година от терористичния акт в САЩ. Атаката беше повод за приемането на най-високо ниво на декларация, България взе активно участие в това“. Равносметката направи пред БНР дипломатът Златко Димитров, който работи в мисията на ООН за стабилизиране на Централноафриканската република, по повод 65 години България - член на ООН. 

По думите му България би могла да бъде по-активна в операциите по поддържане на мира

„В момента в ООН се извършва реформа, която има за цел да увеличи и подобри ефикасността на работата на организацията. Броят на операциите по поддържане на мира може да изглежда по-малък от предходните периоди, това зависи и от превенцията, от предотвратяването на конфликти. Това е целта на реформите - да се увеличи капацитетът за овладяване на конфликтите“. 

В предаването „Събота 150“ Димитров допълни, че шансовете на Николай Младенов за специален координатор на генералния секретар на ООН по Либия са много добри

Интервюто със Златко Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

Детска градина във Велико Търново ще приема деца на медици въпреки случай на Covid-19

Установеният случай на коронавирусна инфекция при възпитател в детската градина „Райна Княгиня“ във Велико Търново няма да попречи от понеделник тя да приеме децата на медиците и останалите служители, които са на първа линия в борбата с Covid-19, увериха от Общината.

Детската градина е дезинфекцирана, взети са всички противоепидемични мерки и има готовност да приеме 101-о деца на хората, работещи на първа линия. За понеделник са записани 27 деца, заяви за БНР Пенка Игнатова, директор на общинската образователна дирекция във Велико Търново:

„Създали сме организация, ще работим със завишен брой персонал. Групата ще работи с три учителки, а не с две, помощник-възпитател, медицинските лица“. 

В детска градина „Райна Княгиня“ е отделена една група за ученици от първи до четвърти клас на медици, полицаи, фармацевти и социални работници, посочи Пенка Игнатова:

„За понеделник имаме записани 7 такива деца, да има къде да учат. Ще има учителки, които ще ги обгрижват, ще им помогнат за устройствата“.

За хората на първа линия ще работи и детска ясла „Пролет“ във Велико Търново.

Най-силният за зимния туризъм месец е пред провал в Банско

По-строгите мерки за ограничаване на коронавируса закъсняха, смятат от туристическия бранш в Банско. Най-силният зимен  месец е пред провал. Масово се отменят резервации. 

Идеята на Германия за затваряне на зимните курорти в цяла Европа вече се отразява тежко и на българската индустрия. Според бизнеса в Банско  такива послания  удрят директно туризма, още преди да  има  решение за това: „Имаше заявки от Турция, имаше заявки естествено български, имаше заявки от няколко балкански страни, но сега вече просто е много трудно“.

Туристическият бранш настоява да се разреши поне  ресторантите на хотелите да работят само за гостите в местата за настаняване, тъй като изхранването по стаите понижава качеството на услугата и обезсмисля изключителните мерки за сигурност, каза Малин Бистрин:

„Настояваме, защото такава е добрата практика в различните страни. Отварят хотелите, отварят ресторантите и те работят в 30 до 50 процента заетост. Да, очаквам министърът да вземе спешни мерки“.

Концесионерът на ски зоната в Банско обяви готовност за откриване на сезона на 4 декември, месецът, който е най-силен за зимните ни курорти. Това обаче е под въпрос.

Според туристическия бранш по-строгите мерки на правителството са закъснели:

„Това трябваше да се случи на 1-ви ноември. Мен ми е много тежко. Вместо да дам коледни бонуси, аз трябва да давам заповеди за съкращаване. Сезонът е осакатен“. 

Проф. Майкъл Хед: Решенията на правителствата за антиковид ваксините могат да са ключови

Снимката е илюстративна

Всичко, свързано с пандемията, е силно политизирано, защото правителствата вземат много важни решения за народа. Това се отнася и до разработването и дистрибуцията на ваксините, които ще предизвикват политическа полемика и ще бъдат натоварени с много политически аргументи. Надявам се, че разработката на ваксина ще бъде добра новина за правителствата и за съответните народи. Всъщност, добра новина за света. Наистина много се надявам, че разработката на успешни ваксини ще бъде добрата новина на 2020 година“

Това каза пред БНР проф. Майкъл Хед, експерт по здравен мениджмънт в университета в Саутхемптън. Учени от университета са част от екипа, който работи по ваксината на Оксфорд/Астра Зенека. Самият Хед, който е специалист по здравен мениджмънт, не е част от учените, работещи по ваксината, но следи работата им отблизо. Именно тази ваксина, макар и да се появиха въпроси около ефективността ѝ, може да бъде предоставена на регулаторните органи за одобрение съвсем скоро. 

„Ще видим колко време ще им отнеме, за да вземат решение, но е много вероятно да имаме одобрена ваксина съвсем скоро. Тогава предстои да разберем как държавите ще се справят с дистрибуцията й и ваксинацията на населението“.

Както повечето учени, Майкъл Хед предпочита да не прави политически коментари, но признава, че решенията на лидерите могат да се окажат ключови. Въпреки че ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ имат много по-добра ефективност от тази на оксфордската, Хед защитава именно нея - не само заради националността си, но и заради по-голямата ѝ ценова достъпност и по-лесното съхранение. Именно успехът на този проект, като че ли бива най-често подлаган на съмнение, най-малкото защото самите учени направиха уточнение в първоначално представените резултати. 

Д-р Анна Мур от екипа, разработващ ваксината:

„70% е средната ефективност. Това е ново за нас, защото имаме две групи от хора. Едните получиха по-голяма доза, а другите - по-малка и те показват 90% ефективност. При групата, в която бяха поставени две дози, ефикасността беше 62%, което осреднено прави 70% за двете групи. Изглежда при имунизационния календар трябва да се постави по-малка доза при първата имунизация и по-голяма при втората“.

Ваксината Оксфорд/Астра Зенека стана обект и на конспиративни теории, а именно - севернокорейски хакери са проникнали в компютрите на учени, работещи по проекта, съобщи Ройтерс, като се позова на два източника. Каквото и да се е случило, засега може да се направи един важен извод - надпреварата за Covid-ваксина надхвърля многократно съревнованието сред учените, а зад призивите за общо справяне със световния проблем има явен геополитически интерес, или както се появи терминът „ваксинен национализъм”. 

Турският президент Реджеп Ердоган анонсира, че страната му ще има готова ваксина през пролетта - късно на фона на останалите страни, коментират анализатори и припомнят, че Истанбул е мека на медицинския туризъм и липсата на първенство на турската ваксина е камък в градината на Ердоган. Или казано по друг начин - как може държава, която се слави с успеваемостта си при лечение на сериозни заболявания като рак, да не е напред в клиничните изпитания на Covid-ваксина. 

„Както казах по време на извънредната среща през март, ние сме в една лодка и споделяме обща съдба. Невъзможно е да успеем в борбата с коронавируса без сътрудничество и солидарност. В условията на пандемия развитите страни за съжаление не дадоха пример за сътрудничество и солидарност. Държавите с по-слаби икономики бяха оставени сами на произвола на съдбата да се борят с пандемията. Турция помогна на 156 държави и девет международни организации... Следим с надежда новините за ваксината, разработена от двама турски учени в Германия. Само че има един въпрос, на който трябва да обърнем специално внимание. Ваксината, която е разработена, трябва да бъде общо благо за човечеството и да не допуснем още по-сериозно задълбочаване на съществуващите несправедливости. Г-20 трябва да разработи и приведе в действие механизми, които да осигурят поносима цена и достъп до ваксина за всеки човек. В Турция подхождаме с такова разбиране за всички 16 ваксини, които вече се тестват върху хора. Ние ще представим собствена ваксина и ще я предоставим в услуга на човечеството“, това заяви на срещата на Г-20 турският президент, а мнозина анализатори усетиха промяна в тона и реториката му. 

И все пак - националната гордост не отсъства от думите на Ердоган, както и при руския президент Владимир Путин. Освен че именно Русия представи първата регистрирана ваксина „Спутник Ви”, Москва декларира втори успешен медикамент за ваксинация срещу коронавируса и дори трети - в съчетание с ваксина срещу морбили, с което постави на масата един от важните елементи в надпреварата - не само кой ще е първи с ваксината, а и чия ваксина ще създава най-дълготраен имунитет:

Едно от нещата, които все още не знаем, е колко време ще трае имунитетът. Засега всички известни ваксини изглежда, че създават добър имунитет. Той може да бъде силен няколко месеца до година или малко повече, което означава, че правителствата трябва да подсигурят достатъчно дози за няколко години напред... Ние знаем, че има хора, които повторно се заразяват, така че със сигурност имунитетът срещу коронавируса отслабва. Ето защо може би хората, които вече са преболедували, трябва също да бъдат ваксинирани“, коментира професор Майкъл Хед, което поставя друг въпрос - как ще се развива пазарът на ваксини в следващите няколко години. 

От бизнес и политическа гледна точка това означава ново разиграване на картите и потенциално усилване на влиянието в даден регион или загубата на такова. Китайските власти са съвсем наясно с този факт. Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян заяви в Пекин: 

„От началото на епидемията от Covid-19 китайското правителство разработи пет технологични пътни карти. (...) В момента има пет китайски ваксини, които са в третия етап на клиничните изпитания и се разработват в няколко държави като Обединените Арабски Емирства, Бразилия, Пакистан и Перу. Разработват се още няколко ваксини, които са в първа и втора клинична фаза“.

Вижте регионалното проникване, призовават познавачите на китайската политика - Близкия изток, Южна Америка. Скоро китайските ваксини ще „потекат” по Пътя на коприната или Един Път, Един пояс, както модерно Пекин нарича широкомащабния си проект за инвестиции и засилване на влиянието, убедени са коментатори, но допълват - не само Китай, а всички държави от БРИКС трябва да бъдат следени със зорко око.  

Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции: 

„Освен високата ефективност във фонда още от началото мислихме и как да направим ваксината достъпна за различните страни. На международния пазар цената на една доза "Спутник Ви" ще бъде по-малко от 10 долара. За двете инжекции, необходими за успешна ваксинация на пациент, ще се плаща общо под 20 долара“.

Цената има значение, което отново дава предимство на „Астра Зенека“, тъй като нейната ваксина струва много под 10 долара за доза, заради което мнозина са убедени, че тя е следена най-критично. Други припомнят, че ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са много по-трудни за транспортиране, така че за бедните държави оксфордската ваксина е спасителният вариант. 

Къде е Европа в тази игра? Погледът на Брюксел е насочен към произведените в западните страни ваксини - логично, заради партньорството в НАТО, например, биха казали мнозина, но други - не се интересуват от това. Унгария обяви, че иска да произвежда руската ваксина на своята собствена територия, макар и тя все още да не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

В Унгария на хората може да се дава ваксина на базата на съществуващото законодателство, клинични изпитвания и решение на компетентните власти. Всичко това означава, че няма бизнес или политически лобисти да решават какъв вид ваксина може да бъде прилагана - безплатно и доброволно“, заяви външният министър Петер Сиярто в отговор на критиките, отправени от Брюксел. „Черната овца” на Европейския съюз, както самата Унгария често се определя заради миграционната си политика, вече е закупила първите дози от „Спутник Ви”, за да направи тестове. Това не само поставя под въпрос и без това обтегнатите докрай отношения по оста Брюксел - Будапеща, но създава прецедент, който може да бъде последван и от други „палавници” в Европа, смятат експерти, а други припомнят, че свети червената лампа за безопасността на ваксината.

„Ще видим какво ще каже европейският регулатор, както и научните публикации. Има и други държави - например Китай, които правят изпитания. Всъщност има около 200 проекта за ваксини, някои от които в доста напреднал стадий на разработка. Наистина се работи много по тази тема. Надявам се, че до няколко месеца, ако не и до няколко седмици, ние ще имаме поне една одобрена ваксина“, допълни проф. Майкъл Хед, според когото успешното ваксиниране на колкото се може повече хора ще е стъпка напред, но в никакъв случай справяне с пандемията от Covid-19.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.