Здраве: Какво лекува червеното цвекло?

ЗДРАВЕЗдраве: Какво лекува червеното цвекло?

Автор: Доц. КОНСТАНТИН АЛ. КОСТОВ

И древни източници, и съвременни научни изследвания твърдят, че червеното цвекло може да ни предпази и дори да излекува неизлечими болести! Във Вавилон не е имало прокажени и страдащи от гнойни циреи, защото населението е консумирало големи количества червено цвекло. Специалисти са категорични, че там, където се консумира червено цвекло, дори раковите заболявания са много редки.

Какво се съдържа в червеното цвекло?

В кореноплодите на червеното цвекло се съдържат захари, белтъчини, мазнини, целулоза, органични киселини, калций, желязо, йод и др. В него преобладават витамините С, В2, В” Р, РР и фолиева киселина.

Какво лекува червеното цвекло?

Рецепти с червено цвекло

Наличието на каротин допринася за свежестта и красотата на лицето. Засилва се зрението. В народната медицина смес от равни части сок от цвекло, моркови и ряпа се препоръчва за лечение на анемично болни. Пие се всекидневно по 1 супена лъжица преди ядене в течение на 1- 2 месеца.

Смес от мед и сок от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. По съдържание на йод цвеклото заема едно от първите места сред всички зеленчуци. То е полезно за възрастни хора и страдащи от атеросклероза.

Целулозата и органичните киселини на цвеклото усилват перисталтиката на червата, затова при хроничен запек се препоръчва да се изяжда на гладен стомах по 100-150 г варено цвекло. Бетаинът допринася за разграждането и усвояването на белтъците от храната и активно участва в образуването на холина, които повишава жизнената дейност на чернодробната тъкан. Поради това цвеклото е полезно и при чернодробни заболявания.

Парченца сурово цвекло, поставени в ноздрите, лекуват хрема, а лапи от стрито цвекло помагат за оздравяване на рани и подутини. Сокът от сурово цвекло може да се пие и като средство, което подобрява обменните процеси и укрепва организма.

Вареното цвекло съдържа магнезий и понижава кръвното налягане.

Най-учудващо е действието на червеното цвекло върху раковите клетки. В научната литература се писват случаи за значително подобрение и дори излекуване със сок и салата от сурово цвекло на болни от рак на стомаха, белите дробове, дебелото черво, пикочния мехур и други органи. В издадена книга в Германия се твърди, че червеното цвекло се прилага като допълнителна терапия при болни от злокачествени образувания. При рак на кожата се препоръчват по няколко пъти на ден компреси с цвеклов сок. Изяснено е, че антоцианите – багрилни съединения от групата на растителните феноли имат главно въздействие върху раковите образувания.

Трябва да се знае, че действието вареното цвекло и сока му е три пъти по-слабо от действието на суровото цвекло и сок.

***

Анемия – червеното цветкло помага за възстановяване на хемоглобина.

При нисък хемоглобин/анемия консумирайте червено цекло, но не забравяйте, че предозирането води до образуване на камъни в бъбреците.

Ако сте пропуснали:

Още теми...