Зеленчукопроизводството у нас: Все по-малко, но все по-скъпи продукти

НОВИНИ Зеленчукопроизводството у нас: Все по-малко, но все по-скъпи продукти

В България се произвеждат все по-малко, но все по-скъпи зеленчуци, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания към Селскостопанската академия.Производството на зеленчуци през 2020 година е намаляло със 17 процента в сравнение с 2019. Доматите са сред най-силно засегнатите култури, като се очертава до 30 процента спад на годишна база. За сметка на това обаче цените на зеленчуците за година са се покачили с около десет на сто.Анализът на експертите сочи, че зеленчукопроизводството е силно зависимо от субсидирането. При сценарий с ръст на субсидиите на площ с пет процента, което се очаква от многогодишната финансова рамка, общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 година могат да нараснат с четири процента до 44 хиляди хектара. При увеличение на плащанията с 15 на сто тези площи могат да достигнат до 50 хиляди хектара.

Популярни

Още теми...