Жертвите на наводненията в Германия достигнаха 133

Броят на загиналите при наводненията в Германия достигна 133-ма души. Така потвърдените жертви на природното бедствие в райони в Западна Европа вече са 160. 
Полицията в западната германска провинция Райнланд-Пфалц съобщи тази сутрин, че загиналите там вече са 90. Стотици хора в региона остават в неизвестност.  
В съседната провинция Северен Рейн – Вестфалия до момента е потвърдена смъртта на 43 души.
При наводненията в Белгия по последни данни са загинали най-малко 27 души. С понижаването на нивото на водата властите се опасяват, че ще бъдат открити още загинали.
Сериозно засегнати са също Нидерландия, Люксембург и Швейцария, където се наложи евакуация на селища.
“Не съм виждал водата да се вдига толкова, а и чухме ужасни неща за района на Маастрихт, така че изпитваме страх”, каза жител на Нидерландия. 
Рекордно количество валежи в Западна Европа доведе до преливане на реки и опустошаване на цели райони. Метеоролозите обвиниха климатичните промени за екстремните прояви на времето. 
В Нидерландия към момента не се съобщава за жертви. 
Бурите в Европа са “без съмнение” резултат от промените в климата, категоричен е премиерът на Марк Рюте, цитиран от Франс прес. 
Над 1 милион евро са събрани до момента във фонд за подкрепа на най-засегнатите райони в Ниската земя. За да се предотвратят подобни бедствия в бъдеще, според Рюте, първото, което трябва да се направи, е да се осигури пространство за реките. След големи наводнения в началото на 90-те години на миналия век в Нидерландия са инвестирани над 2 милиарда евро за разширяване на речните брегове. Проектът беше завършен през 2019 г., отбелязва Франс прес.

Start typing and press Enter to search