НАЧАЛО ХРАНА Зимна трапеза: За какво са полезни червените чушки и как да ги...

Зимна трапеза: За какво са полезни червените чушки и как да ги съхраним за по-дълго?

Червените чушки са богати на: натрий, въглехидрати, желязо и витамини А и С. Съдържат мощни антиоксиданти, а както знаем те се борят срещу свободните радикали в превенцията на рака.

Свободните радикали са причина за натрупания в артериите холестерол, което води до сърдечно-съдови заболявания.

Какви витамини съдържат червените чушки?

Чушките съдържат: витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е значително по-голямо от  това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива.

Червените чушки съдържат алкалоида капсаицин, който има полезни свойства: стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Полезни са както за имунната система, така и в борбата с депресията, диабета, различни дерматити, отоци и са чудесен лек на слабата памет.

Някои заболявания, свързани с възрастта, като слепота в напреднала възраст, се дължат на клетъчна дегенерация. Червените чушки съдържат полинутриентите лутеин и зеаксантин, които спомагат забавянето на клетъчната дегенерация.

Витамин В и фолиева киселина, които се срещат в изобилие в чушките, помагат при регулирането на нивата на хомоцистеин. Смята се, че по-високите нива на хомоцистеин вредят на кръвоносните съдове и са свързани с повишен риск от сърдечни удари и инсулти.

Хранителен състав на чушките

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр:

Продукт
Белт. Въгл. Мазн. Холестерол Калоричност
Сладка жълта чушка 1 6.32 0.21 0 27
Сладка зелена чушка 0.86 4.64 0.17 0 20
Сладка червена чушка 0.99 6.03 0.3 0 26

Как да съхраним чушки за зимата или за по-дълго време?

Много бързо и лесно! Измивате чушките премахвате дръжките и семките. През това време слагате тенджера с вода на котлона. Като заври – бланширате чушките за 1-2 минути. Оставяте ги да истинат и прибилрате във фризера или камерата.

Червени чушки
Блаширани червени чушки, готови за замразяване в камера.

Защо да бланширате чушките? – За да не ви заемат излишно място във фризера. Разбира се може да ги пакетирате и замразите сурови, безц бланширане, но така ще заемат повече място.

Така ще съхраните чушки, които може да използвате при желание за каквото искате, най-вече за любимите пълнени чушки.

Друг начин е да ги замразите след като сте ги изпекли и обелили. Но това отнема повече време. Разбира се, зимата приготвянето на миш-маш ще става бързо.

Трети начин за замръзяване е суровите чушки да бъдат нарязани на желани от вас форми – на две, на ивици, на кръгчета. Така също няма да заемат много място, но пък ще са подходящи предимно за добавяне към ястия и супи по скоро като подправка или добавка.

ДОБРА ИДЕЯ:

Купувайте чушки от производители. Във фейсбук има достатъчно групи, в които може да откриете производители, които не само изпращат по куриер, но и често пътуват до големите градове, за да продават това което са произвели.

Например, тази:

ОТ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО – КУПУВАМ, ПРОДАВАМ, РАЗМЕНЯМ, СПОДЕЛЯМ

А може и да се разходите до близките села или по пазарите на малките градове. Разбира се, най-лесният начин е да се оринетирате достатъчно добре кои са търговци и кои производители от всички, които продават на най-удобния за вас пазар.

- РЕКЛАМА - евтин куриер